Menu 088 2202200

De Bitcoin, razend populair

linkedin share
Geplaatst 07-03-2018 16:06

Crypto currency zoals de Bitcoin hebben de afgelopen tijd enorm aan populariteit gewonnen. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert worden ze veel aangeschaft.
Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden. 

 

Bitcoins en de belastingdienst

Heb je in privé Bitcoins aangeschaft? Dan moet dat worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting als overige bezittingen. De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de koerswaarde per 1 januari 2017 van belang. Die was toen zo’n € 950. Voor de exacte koers van jouw Bitcoins op 1 januari 2017, kun je je tussenhandelaar contacten.

 

Opgave bij aangifte

Bitcoin-transacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht het bezit ervan op te geven in de aangifte. Wanneer je via je B.V. Bitcoins hebt aangeschaft moeten deze worden verwerkt in de jaarrekening. Geef je de waarde van de Bitcoins die jij bezit niet aan, dan kan de inspecteur dit ontdekken en vervolgens een navorderingsaanslag en een fikse boete opleggen. De Belastingdienst heeft controlemethodes om Bitcoin-aankopen te traceren.

 

Wat gebeurt er met jouw Bitcoins als jij (onverwacht) komt te overlijden?

Verder is het ook raadzaam eens stil te staan bij de gevolgen bij overlijden. Zijn jouw erfgenamen op de hoogte van het feit dat je Bitcoins bezit? En hoe regel je dat zij hier toegang tot krijgen na je overlijden. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden om te voorkomen dat je bezit na overlijden verdampt. Een notaris kan je hier eventueel helpen bij de vastlegging hiervan.

 

Informeer JAN©

Kortom, ben jij in privé of via jouw B.V. in het bezit van Bitcoins of ander crypto currency? Stel JAN© hiervan op de hoogte zodat wij de waarde ervan kunnen verwerken in de aangifte of jaarrekening.

 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088-220 2287.

Nieuws

 • Deadline Brexit komt dichterbij: heb je na 29 maart 2019 een tewerkstellingsvergunning nodig voor jouw Britse werknemer?

  Klokslag 00.00 in de nacht van 29 maart op 30 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese […] Lees verder »
 • Wordt binnen jouw onderneming met regelmaat overgewerkt en wordt de werknemer in tijd gecompenseerd?

  In 2018 kon een werkgever nog kiezen om overuren uit te betalen óf te compenseren in tijd. Per 1 januari […] Lees verder »
 • Kleine werkgevers nu eerder kans op betalen lagere transitievergoeding!

  Minister Koolmees van SZW heeft per  1 januari dit jaar de Ontslagregeling – en daarmee de Overbruggingsregeling – versoepeld. Hierdoor […] Lees verder »
 • Ben jij een beleggende ondernemer? Zorg dat je beschikt over een LEI-nummer

  Beleg je als ondernemer, bijvoorbeeld in derivaten (opties, futures), aandelen, effecten  en/of obligaties? Zorg dan dat je beschikt over een […] Lees verder »
 • Verwerking belasting binnen een fiscale eenheid in de commerciële jaarrekening: voorkom onaangename financiële situaties

  Voor de vennootschapsbelasting wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een fiscale eenheid. Maar om voor onaangename financiële verrassingen te […] Lees verder »
 • Pas op! Er gaan valse formulieren rond over EBN European Business Number

  JAN© waarschuwt je hierbij over de valse formulieren die momenteel worden verspreid. Zo ook onder klanten van JAN©. Het gaat om […] Lees verder »
 • WKR: vanaf 2020 meer geld beschikbaar voor personeelsuitjes en kerstpakketten

  Waar ga jij je medewerkers mee verblijden? In augustus 2018 heeft het kabinet een lastenverlichting op arbeid aangekondigd met ingang […] Lees verder »
 • Vooraf ingevulde aangifte (VIA) machtiging 2018 aangevraagd door JAN©

  JAN© heeft onlangs voor al zijn klanten de VIA machtiging 2018 bij de Belastingdienst aangevraagd. Je ontvangt daarom binnenkort een […] Lees verder »
 • De stille maatschap: jaarlijkse belastingbesparing van duizenden euro’s voor de medisch specialist, tandarts, consultant of advocaat

  Voor een vrije beroepsbeoefenaar, zoals een medisch specialist, (tand)arts of advocaat, die zijn onderneming via een besloten vennootschap uitoefent, kan […] Lees verder »
 • Voorkom 8% belastingrente door tijdig je voorlopige aanslag te laten aanpassen

  Eén van de functies van rente is het ontmoedigen van een te late betaling. Absolute kampioen in het voeren van […] Lees verder »