Menu 088 2202200

De Bitcoin, razend populair

linkedin share
Geplaatst 07-03-2018 16:06

Crypto currency zoals de Bitcoin hebben de afgelopen tijd enorm aan populariteit gewonnen. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert worden ze veel aangeschaft.
Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden. 

 

Bitcoins en de belastingdienst

Heb je in privé Bitcoins aangeschaft? Dan moet dat worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting als overige bezittingen. De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de koerswaarde per 1 januari 2017 van belang. Die was toen zo’n € 950. Voor de exacte koers van jouw Bitcoins op 1 januari 2017, kun je je tussenhandelaar contacten.

 

Opgave bij aangifte

Bitcoin-transacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht het bezit ervan op te geven in de aangifte. Wanneer je via je B.V. Bitcoins hebt aangeschaft moeten deze worden verwerkt in de jaarrekening. Geef je de waarde van de Bitcoins die jij bezit niet aan, dan kan de inspecteur dit ontdekken en vervolgens een navorderingsaanslag en een fikse boete opleggen. De Belastingdienst heeft controlemethodes om Bitcoin-aankopen te traceren.

 

Wat gebeurt er met jouw Bitcoins als jij (onverwacht) komt te overlijden?

Verder is het ook raadzaam eens stil te staan bij de gevolgen bij overlijden. Zijn jouw erfgenamen op de hoogte van het feit dat je Bitcoins bezit? En hoe regel je dat zij hier toegang tot krijgen na je overlijden. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden om te voorkomen dat je bezit na overlijden verdampt. Een notaris kan je hier eventueel helpen bij de vastlegging hiervan.

 

Informeer JAN©

Kortom, ben jij in privé of via jouw B.V. in het bezit van Bitcoins of ander crypto currency? Stel JAN© hiervan op de hoogte zodat wij de waarde ervan kunnen verwerken in de aangifte of jaarrekening.

 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088-220 2287.

Nieuwe titel

Nieuws

 • Pensioenregeling niet wijzigen? Toch instemming werknemers nodig

  Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Een afspraak tussen werkgever en werknemer(s). Wanneer een van de partijen die afspraak wil wijzigen, moet […] Lees verder »
 • Boete voor het niet uitkeren van pensioen in eigen beheer: Niets doen is geen optie

  Het niet uitkeren van zijn pensioen is een DGA duur komen te staan. Door ‘niets’ te doen moet hij 52% […] Lees verder »
 • Bubbels, bollen én belastingbesparing

  De feestdagen staan voor de deur!  Voor je het weet zit je met een grote schaal oliebollen voor je neus […] Lees verder »
 • Geen transitievergoeding wegens doorsturen vertrouwelijke e-mail

  Iedere werknemer  met een dienstverband van tenminste vierentwintig maanden heeft recht op een transitievergoeding bij ontslag, tenzij het ontslag het […] Lees verder »
 • Fraude finale kwijting

  Wat als je met jouw ex-werknemer een beëindigingsovereenkomst hebt gesloten en je ontdekt later dat hij heeft gefraudeerd? Zijn er […] Lees verder »
 • Aannemen van buitenlandse werknemers

  Het kan voorkomen dat je een vacature hebt openstaan die het meest geschikt lijkt voor een buitenlandse werknemer. Hoe haal […] Lees verder »
 • Obamacare: doe een fiscale Quick Scan!

  Het kan niemand ontgaan zijn dat Obama een bezoek heeft gebracht aan Amsterdam. In AFAS Live heeft Obama drieduizend mensen […] Lees verder »
 • Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2019

  Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt straks het gros van de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde maatregelen vastgelegd in de […] Lees verder »
 • Verzamelwet Pensioenen 2019

  In de Verzamelwet pensioenen 2019 is een aantal voorstellen opgenomen om de medezeggenschap bij kleine ondernemingen – waar het gaat […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Overige maatregelen

  Belastingontwijking Verder zijn er op Prinsjesdag maatregelen aangekondigd die belastingontwijking moeten tegengaan. Dit zijn maatregelen die voortkomen uit de EU-richtlijn […] Lees verder »