Menu 088 2202200

De Bitcoin, razend populair

linkedin share
Geplaatst 07-03-2018 16:06

Crypto currency zoals de Bitcoin hebben de afgelopen tijd enorm aan populariteit gewonnen. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert worden ze veel aangeschaft.
Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden. 

 

Bitcoins en de belastingdienst

Heb je in privé Bitcoins aangeschaft? Dan moet dat worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting als overige bezittingen. De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de koerswaarde per 1 januari 2017 van belang. Die was toen zo’n € 950. Voor de exacte koers van jouw Bitcoins op 1 januari 2017, kun je je tussenhandelaar contacten.

 

Opgave bij aangifte

Bitcoin-transacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht het bezit ervan op te geven in de aangifte. Wanneer je via je B.V. Bitcoins hebt aangeschaft moeten deze worden verwerkt in de jaarrekening. Geef je de waarde van de Bitcoins die jij bezit niet aan, dan kan de inspecteur dit ontdekken en vervolgens een navorderingsaanslag en een fikse boete opleggen. De Belastingdienst heeft controlemethodes om Bitcoin-aankopen te traceren.

 

Wat gebeurt er met jouw Bitcoins als jij (onverwacht) komt te overlijden?

Verder is het ook raadzaam eens stil te staan bij de gevolgen bij overlijden. Zijn jouw erfgenamen op de hoogte van het feit dat je Bitcoins bezit? En hoe regel je dat zij hier toegang tot krijgen na je overlijden. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden om te voorkomen dat je bezit na overlijden verdampt. Een notaris kan je hier eventueel helpen bij de vastlegging hiervan.

 

Informeer JAN©

Kortom, ben jij in privé of via jouw B.V. in het bezit van Bitcoins of ander crypto currency? Stel JAN© hiervan op de hoogte zodat wij de waarde ervan kunnen verwerken in de aangifte of jaarrekening.

 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088-220 2287.

Nieuws

 • Buitenlandse btw? Verstuur uiterlijk 30 september een teruggaafverzoek!

  Een deadline zo net na de zomer en wellicht je vakantie is vaak niet handig. Laat de termijn niet verlopen […] Lees verder »
 • Herinnering: Alsnog compensatie voor vrouwelijke zelfstandige met kind, vraag deze uiterlijk 30 september a.s. aan.

  Ben je zelfstandige en in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 bevallen? Dan heb […] Lees verder »
 • E-bike met subsidie voor ondernemers: een voordeel oplopend tot 54%!

  Elektrisch autorijden is hip, maar elektrisch fietsen is nog hipper… Helemaal als de belastingdienst meebetaalt. Het zit als volgt: Schaf […] Lees verder »
 • Fiscaal vriendelijk fietsen naar het werk

  In het verleden was de fiets van de zaak een zeer gewaardeerde extra arbeidsvoorwaarde. Met de komst van de werkkostenregeling […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Overige maatregelen

  Het tegen gaan van belastingontwijking Verder wordt er op Prinsjesdag een wetsvoorstel van maatregelen verwacht die belastingontwijking moeten tegen gaan. […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Lonen

  Beperking 30%-regeling Er is al jaren een voordelige regeling voor in het buitenland aangeworven werknemers met een specifieke deskundigheid: de […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De B.V.

  Vennootschapsbelastingtarief Naar verwachting wordt in de komende jaren het vennootschapsbelastingtarief verlaagd. De verlaging gaat 4% bedragen, dat wil zeggen dat […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De auto

  Bijtelling, per 2019 een extra voorwaarde Wanneer je een zakelijke auto privé rijdt, krijg je bij meer dan 500 privékilometers […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Inkomstenbelasting en toeslagen

  Verlaging tarieven inkomstenbelasting box 1 De belastingtarieven in de inkomstenbelasting worden verlaagd. Een echte ‘vlaktaks’ wordt het nog niet, maar […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Duurzaam ondernemen

  Flinke vermindering Energie-investeringsaftrek Als je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen is het mogelijk om over een deel van de investeringskosten een […] Lees verder »