Menu 088 2202200

De Bitcoin, razend populair

linkedin share
Geplaatst 07-03-2018 16:06

Crypto currency zoals de Bitcoin hebben de afgelopen tijd enorm aan populariteit gewonnen. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert worden ze veel aangeschaft.
Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden. 

 

Bitcoins en de belastingdienst

Heb je in privé Bitcoins aangeschaft? Dan moet dat worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting als overige bezittingen. De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Schommelingen van tientallen procenten per dag zijn geen uitzondering. Voor de aangifte inkomstenbelasting is echter alleen de koerswaarde per 1 januari 2017 van belang. Die was toen zo’n € 950. Voor de exacte koers van jouw Bitcoins op 1 januari 2017, kun je je tussenhandelaar contacten.

 

Opgave bij aangifte

Bitcoin-transacties zijn in principe anoniem. Je bent echter verplicht het bezit ervan op te geven in de aangifte. Wanneer je via je B.V. Bitcoins hebt aangeschaft moeten deze worden verwerkt in de jaarrekening. Geef je de waarde van de Bitcoins die jij bezit niet aan, dan kan de inspecteur dit ontdekken en vervolgens een navorderingsaanslag en een fikse boete opleggen. De Belastingdienst heeft controlemethodes om Bitcoin-aankopen te traceren.

 

Wat gebeurt er met jouw Bitcoins als jij (onverwacht) komt te overlijden?

Verder is het ook raadzaam eens stil te staan bij de gevolgen bij overlijden. Zijn jouw erfgenamen op de hoogte van het feit dat je Bitcoins bezit? En hoe regel je dat zij hier toegang tot krijgen na je overlijden. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden om te voorkomen dat je bezit na overlijden verdampt. Een notaris kan je hier eventueel helpen bij de vastlegging hiervan.

 

Informeer JAN©

Kortom, ben jij in privé of via jouw B.V. in het bezit van Bitcoins of ander crypto currency? Stel JAN© hiervan op de hoogte zodat wij de waarde ervan kunnen verwerken in de aangifte of jaarrekening.

 

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Tom van Geel via TomvanGeel@JAN.nl of 088-220 2287.