Let op

Wij ondersteunen geen Internet Explorer. Gebruik alstublieft een andere compatible browser voor de beste gebruikerservaring.

Update 12 mei 2020: Uitstel wet die maximale schuld van DGA aan B.V. gaat regelen.

Het wetsvoorstel “Wet excessief lenen bij eigen vennootschap” zou dit voorjaar nader worden toegelicht. Echter, dit is uitgesteld. Ook de regeling wordt met een jaar uitgesteld, tot 1 januari 2023. Het kabinet wil dat de DGA  zijn schuld aan de eigen B.V. beperkt tot € 500.000, met uitzondering van de eigen woning lening. Nu de regeling wordt uitgesteld heb je langer de tijd je schuld terug te brengen tot  maximaal € 500.000. Als de totale som van schulden van de DGA aan zijn eigen vennootschap meer dan € 500.000 bedraagt aan het einde
van het jaar 2023, wordt dat meerdere als fictieve dividenduitkering in aanmerking genomen.

Termijn bij gebruikmaking terugwerkende kracht bij geruisloze omzetting, bedrijfsfusie, juridische fusie, splitsing en geruisloze terugkeer

Je mag gebruik maken van bepaalde fiscale goedkeuringen om een herstructurering fiscaal met terugwerkende kracht naar 1 januari 2019 te doen plaatsvinden. Deze herstructurering had je dan op 31 maart 2020 afgerond moeten hebben. Goedgekeurd wordt dat deze termijn wordt verlengd naar 30 juni 2020.

Invorderingsrente en betalingskorting

Bij een teruggave van de Belastingdienst wordt de rente niet verlaagd naar 0,01%.

Betaal je een voorlopige aanslag in één keer, in plaats van in termijnen, dan krijg je een betalingskorting. Deze betalingskorting wordt berekend aan de hand van de invorderingsrente. Nu dat percentage zakt naar 0,01%, zal de betalingskorting ook minimaal zijn. Je kunt bezwaar maken tegen deze betalingskorting (gedurende de periode dat deze maatregelen gelden) en zal de betalingskorting alsnog worden toegekend op basis van de ‘oude’ invorderingsrente (4%).

Kijk kritisch naar je belastingaanslagen 2020

Heb jij een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting 2020 ontvangen? Dan betaal je maandelijks een deel belasting aan de belastingdienst. Het bedrag van de aanslag is gebaseerd op de geschatte winst voor 2020. Deze verwachting kan inmiddels gewijzigd zijn door de gevolgen van het virus. Het is dan raadzaam om een verzoek in te dienen voor verlaging van de voorlopige aanslag en zo de liquiditeitspositie te verbeteren.

 

Breng je pand onder in aparte B.V.

Je hebt ooit een pand aangeschaft en deze ondergebracht in de Werk B.V. Op het moment van aanschaf was het namelijk niet nodig om deze in een aparte B.V. onder te brengen, omdat het pand grotendeels was gefinancierd. Inmiddels ben je een aantal jaar verder. De financiering is deels afgelost en het pand is in waarde gestegen. Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers zich verhalen op het vermogen van de B.V. inclusief bedrijfspand, is het aan te raden om het bedrijfspand veilig te stellen en deze onder te brengen in een aparte vastgoed B.V.  Wij adviseren je graag over de te nemen stappen en fiscale aandachtspunten.

 

Welke maatregelen neem je in het buitenland?

De maatregelen die in Nederland door het kabinet worden getroffen om de ondernemer te ondersteunen zijn er mogelijk ook in de andere getroffen landen. JAN© is aangesloten bij het Internationale GGI Netwerk en hierdoor hebben wij korte lijnen met betrouwbare adviseurs in het buitenland. Op verzoek informeren wij je graag over de corona regelingen bij je activiteiten in het buitenland en de daar geldende voorwaarden.

Vragen over deze maatregelen of wil je weten wat jij nog meer kunt ondernemen?
Neem contact op met Nienke Kimsma via NienkeKimsma@JAN.nl of 088-2202427