Menu 088 2202200

Alsnog compensatie voor vrouwelijke zelfstandige met kind

linkedin share
Geplaatst 15-05-2018 15:49

Ben je zelfstandige en in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 bevallen? Dan heb je recht op een compensatie van € 5.600 bruto. Naar schatting komen 20.000 vrouwelijke zelfstandigen in aanmerking voor de compensatieregeling. Vraag deze compensatie nu aan!

Waarom wordt er gecompenseerd?

Reden voor deze compensatie is het wegvallen van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen in die jaren. Deze uitkering verviel in mei 2005 en werd hervat vanaf 4 juni 2008.

Als je als vrouwelijke zelfstandige die in die tussenliggende periode beviel van een kind, kon je geen beroep doen op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Nu wordt er alsnog compensatie geboden aan degene die destijds geen aanspraak konden doen op een uitkering. Dat recht is er voor vrouwelijke zelfstandigen, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenotes, die in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 zijn bevallen.

 

Hoogte van de compensatie

De compensatie bedraagt 90% van het wettelijk minimumloon 2017 per dag (inclusief vakantiebijslag) en wordt berekend over 80 dagen. Dit komt neer op ongeveer € 5.600 bruto en komt overeen met de gemiddelde zwangerschaps- en bevallingsuitkering die vrouwelijke zelfstandigen in 2017 hebben ontvangen.

 

Aanvragen compensatie zwangere zelfstandigen

Kortom, werkte je tussen 7 mei 2005 tot en met  3 juni 2008 als zelfstandige en heb je toen een kind gekregen? Dan heb je misschien recht op een compensatie van 5.600 euro bruto. Vraag deze compensatie nu aan bij het UWV.

 

De uitkering

De aanvraag wordt na binnenkomst gecontroleerd door het UWV als blijkt dat je inderdaad recht hebt op compensatie volgt de betaling na 1 januari 2019. De reden hiervan is dat je het te ontvangen bedrag tijdig kunt doorgeven aan de Belastingdienst. Het bedrag van de compensatie kan namelijk het recht op  te ontvangen toeslagen verlagen.

 


Let op! 

Zorg voor dat je aanvraag uiterlijk 30 september 2018 bij het UWV binnen is. Aanvragen die na deze datum binnenkomen worden niet meer in behandeling genomen.


 

Nieuws

 • Buitenlandse btw? Verstuur uiterlijk 30 september een teruggaafverzoek!

  Een deadline zo net na de zomer en wellicht je vakantie is vaak niet handig. Laat de termijn niet verlopen […] Lees verder »
 • Herinnering: Alsnog compensatie voor vrouwelijke zelfstandige met kind, vraag deze uiterlijk 30 september a.s. aan.

  Ben je zelfstandige en in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 bevallen? Dan heb […] Lees verder »
 • E-bike met subsidie voor ondernemers: een voordeel oplopend tot 54%!

  Elektrisch autorijden is hip, maar elektrisch fietsen is nog hipper… Helemaal als de belastingdienst meebetaalt. Het zit als volgt: Schaf […] Lees verder »
 • Fiscaal vriendelijk fietsen naar het werk

  In het verleden was de fiets van de zaak een zeer gewaardeerde extra arbeidsvoorwaarde. Met de komst van de werkkostenregeling […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Overige maatregelen

  Het tegen gaan van belastingontwijking Verder wordt er op Prinsjesdag een wetsvoorstel van maatregelen verwacht die belastingontwijking moeten tegen gaan. […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Lonen

  Beperking 30%-regeling Er is al jaren een voordelige regeling voor in het buitenland aangeworven werknemers met een specifieke deskundigheid: de […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De B.V.

  Vennootschapsbelastingtarief Naar verwachting wordt in de komende jaren het vennootschapsbelastingtarief verlaagd. De verlaging gaat 4% bedragen, dat wil zeggen dat […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | De auto

  Bijtelling, per 2019 een extra voorwaarde Wanneer je een zakelijke auto privé rijdt, krijg je bij meer dan 500 privékilometers […] Lees verder »
 • Update: Prinsjesdag 2018 | Inkomstenbelasting en toeslagen

  Verlaging tarieven inkomstenbelasting box 1 De belastingtarieven in de inkomstenbelasting worden verlaagd. Een echte ‘vlaktaks’ wordt het nog niet, maar […] Lees verder »
 • Prinsjesdag 2018 | Duurzaam ondernemen

  Flinke vermindering Energie-investeringsaftrek Als je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen is het mogelijk om over een deel van de investeringskosten een […] Lees verder »