Menu 088 2202200

Cyber- en datarisico's: hoe goed is de ICT van jouw onderneming beveiligd?

Eén van onze aandachtspunten bij de controle van een jaarrekening is toetsen of in de ICT van jouw onderneming de juiste beveiligingsmaatregelen zijn aangebracht. Extern accountant Michiel Peeters vertelt hierover in het magazine Cyber- en Datarisico’s.

Lees hier het hele artikel >>

Onze mensen

 • Amanda Molenaar

  088 2202372

 • Andrea van der Giezen

  088 2202357

 • Michiel Peeters

  088 2202385

 • Paul Dinkgreve

  088 2202256

Ik wil graag terug gebeld worden »

Controle weten waar je staat

Je bent als ondernemer niet altijd verplicht je jaarrekening te laten controleren door een accountant. Pas vanaf een bepaalde omvang van je bedrijf is dit het geval. Steeds meer ondernemingen wachten deze wettelijke verplichting echter niet af en vragen er zelf om; de zogenaamde vrijwillige accountantscontrole. JAN© verricht zowel vrijwillige als wettelijk verplichte accountantscontroles op jaarrekeningen.

 

Verplichte controle

Vanaf een bepaalde omvang van je bedrijf ben je controle plichtig. Of je dat bent, hangt af van je balanstotaal, je omzet en het aantal werknemers dat je in dienst hebt. Deze controle houdt in dat je je jaarrekening (de zogenaamde verantwoordingsstukken) moet laten onderzoeken door een externe accountant die daarover een oordeel geeft. Deze controle kan naar derden toe heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld voor een grote leverancier, een financier, een mogelijke koper van de onderneming of een subsidieverstrekker. Zij baseren hier mede hun besluit op om wel of niet met je bedrijf in zee te willen gaan. JAN© kan deze onderzoeken voor je verzorgen. Vanwege de aard van de werkzaamheden die wij hiervoor moeten doen, geeft het oordeel ook impliciet aan of je ‘in control’ bent. Als wij gedurende de onderzoeken zaken tegen komen die anders of beter kunnen, zullen we je die ook meteen laten weten.

 

Vrijwillige controle

Er zijn veel situatie te bedenken waarbij het zinvol kan zijn om, ook als je niet controle plichtig bent, toch een controle te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld wanneer je als eigenaar niet direct betrokken bent bij het bedrijf door een splitsing van leiding en eigendom. Of wanneer het goed is de processen door aan onafhankelijke accountant te laten beoordelen omdat je de uitkomsten wil gebruiken in de markt.

Onze mensen

 • Amanda Molenaar

  088 2202372

 • Andrea van der Giezen

  088 2202357

 • Michiel Peeters

  088 2202385

 • Paul Dinkgreve

  088 2202256

Ik wil graag terug gebeld worden »